Bilim dünyasındaki uzmanlar, Çin’de keşfedilen yepyeni bir madde içinde bulunan nadir toprak elementi olan niyobyumun, batarya teknolojisinde büyük bir evrim yaratabileceğine inanıyor.
Çinli bilim insanları, bu nadir toprak elementini içeren ve daha önce görülmemiş bir madde türünü keşfettiler. South China Morning Post’un raporuna göre, bu yeni madde “niobobaotit” adını taşıyor ve içinde niyobyum, baryum, titanyum, demir ve klorür barındırıyor.
Bu heyecan verici niyobyum, şu anda çoğunlukla çelik üretimini güçlendirmek için kullanılıyor, ve aynı zamanda diğer alaşımların yapımında da kullanılıyor. Royal Society of Chemistry’ye göre niyobyum, düşük sıcaklıklarda süper iletken özellik gösterdiği için parçacık hızlandırıcılar ve diğer gelişmiş bilimsel ekipmanlar için tercih ediliyor. İddialara göre, İç Moğolistan’ın Baotou şehrindeki bu yeni madde keşfi, Çin’in niyobyum ithalatının yüzde 95’ini karşılayan bir nimet olabilir.
Bilim insanlarına göre, bu keşif Çin’i niyobyum konusunda öz yeterli hale getirebilir, ancak elbette niyobyumun miktarı ve kalitesi önemlidir. Ayrıca, Brezilya dünyanın en büyük niyobyum tedarikçisi iken Kanada da ikinci sıradadır. ABD ise Nebraska’da bir niyobyum madeni projesi üzerinde çalışmaktadır.

Devrim Niteliğinde Bir Adım Elektrikli Araçlar İçin: Niyobyum aynı zamanda batarya teknolojisi için de büyük bir öneme sahiptir. Araştırmacılar niyobyum-lityum ve niyobyum-grafen bataryalarını geliştirmek için çaba harcamaktadır. Uzmanlar, bu pillerin lityum ile birleştirildiğinde yangın riskini azaltabileceğine inanıyor. Niyobyum-lityum piller ayrıca daha hızlı şarj olabilir ve geleneksel lityum pillere göre daha sık şarj edilebilirler.
Mayıs ayında, Singapur Ulusal Üniversitesi’nde niyobyum-grafen pilleri geliştiren araştırmacılar, bu pillerin yaklaşık 30 yıl dayanabileceğini ve lityum-iyon pillerden 10 kat daha hızlı bir şekilde tamamen şarj olabileceğini iddia etti. Bu nedenle niyobyum, gelecekte çok daha fazla talep görebilir.